Skip to main content

Hatyai 2015

Assalamualaikum and still Happy Ramadhan Al-Mubarak guys!

Ke-esokan hari lepas aku balik dari Shah Alam, masih penat dan penat.. Family trip to Hatyai Thailand.  Well, who can resists to have vacation even tough during the Ramadhan days. hihi.  Kami pergi ber'empat : Parents (Pa&Ma), Siti and me.  Kali ni ke Hatyai kami pergi dengan kereta, kalau dulu sewa van, dah tahu jalan kan pergi sendiri lagi senang tak ada peraturan masa and nak pergi mana2 pon senang sendiri. Alhamdulillah segalanya dipermudahkan oleh Allah. Masuk melalui boarder Malaysia - Thailand di Rantau Panjang terus ke Hatyai.. alah senang saja sebab ada signboard dwi-bahasa (Thai- Bi).  On the day balik pula, kami gerak dari Hatyai- Yala - Patani - Sungai Golok- Kelantan.  dari situ aku tengok perubahan dari aspek kehidupan kemasyarakatan mereka.

Di Hatyai, dari sudut pandangan aku, orang muslim ramai dan kebanyakan mereka berniaga.  walaupun berniaga secara kecil-kecilan tapi perniagaan mereka tetap success.  Sebab demand terhadap makanan muslim sangat lah tinggi.  Of course lah kita as a muslim akan pergi ke tempat yang ada logo halal kan.. sebab tu tak ade masalah nk cari makan kat Hatyai sebab ramai muslim.

Di Yala & Patani, pertama kali seumur hidup sampai di Yala & Patani.  Sebelum ni hanya dengar dari mulut orang je.. cakap yala & patani ni kene bom, dikawal ketat.. ye, memang betul.  setiap jalan dari sungai golok ke Hatyai memang ada sekatan askar thai.  Tapi aku tengok suasana di yala & patani sangat meriah dan ramai orang! mejoriti orang muslim. and aku jatuh cinta dengan yala & patani sebab makanan yang sangat banyak.  (mungkin sebab puasa sebab tu suka dengan suasana di Yala&Patani).  Tak ade bezanya orang di sana dengan orang Malaysia, cara pemakaian mereka sangat sama dengan kita.. pakai jubah, dress, tudung act..(tak ada gambar di patani dan yala, hihii)

 Muka excited nk g hatyai. haha. 

Muka tunggu nak buka puasa.
air Tea Ais dia superb! sangat sangat sedap.

Asam Pedas dan Tomyam.
Ya Allah sedap nya rezeki buka puasa. 
Alhamdulillah.
Kedai biasa2 je tapi masakan dia memang superb! 
Kedai tanpa nama.

Dessert for iftar

Selepas berbuka puasa kita jalan2 di Lee Garden Plaza pula. 
Shopping mall banyak ke kat situ, tapi kita nk focus pada pasar malam..

Antara makanan yang dijual di Lee Garden Plaza.
Lee Garden ni macam pasar malam, tapi setiap hari buka.. pelancong pon ramai.

Semestinya, datang ke Thailand tak sah kalo x beli pulut manga. 
beli untuk makan sahur 
my faberettt... yummy!

pong pongg.. 
Beri laluan gajah nak jalan2 di Lee Garden  juga.


Indra Hotel. 
aku bagi 2 setengah bintang.

Jalan di bandar Hatyai kebiasaannya sangat lah sibuk. 
Jadi kita naik Tuktuk sajalah. Senang nak g mana2.

Central Festival mall.
tempat tumpuan pelancong untuk bershopping.

Banyak bende2 creative dalam mall ni. 
I loikee..

Now, we at Klonghae Floating Market.

Dulu x sempat nak jalan2 sangat sebab hujan, 
sekarang alhamdulillah.. sempat berbuka puasa kat floating market.

Beli sotong rebus.
Kebanyakkan pejual kat sini muslim. 

Berbuka puasa di Hatyai, Floating Market.

Kemudian, kami cuba Laksa Siam.
Nampak biasa saja Laksa dia.. bila cuba.. Sedap!!

Makan lagiiii

Selepas makan laksa siam, kita jalan2 di Lee Garden lagi.
Dekat je dengan Hotel..
makan lagii.. haha

Dalam pejalanan balik, sempat lah singgah jumpe mermaid di Songkla.


Dalam first trip ke Hatyai dulu, sempat bergambar dengan ekor Naga saja. 
Sekarang bergambar dengan kepala Naga pula.
Tempat Naga dengan Mermaid dekat saja.. no worries.

That's it, thank you !



Comments

  1. nanti lpas raya kita gi Krabi pulak..2 jam ++ aje dari Hatyai..

    ReplyDelete
  2. nanti lpas raya kita gi Krabi pulak..2 jam ++ aje dari Hatyai..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bercuti hujung minggu di Hatyai, Thailand

Assalamualaikum..

Hello hey guys! macam mana hari-hari anda semua?, harap-harap seronok dan bahagia k :)

Of course la saya seronok, sebab hari minggu yang lalu mama bawak pergi jalan-jalan ke Hatyai Thailand.. muahehe.. Seronok sebab dapat bercuti sebelum masuk belajar ni. Percutian tanpa dirancang dengan mama punya besan (parents kakak ipar) ke Hatyai.  Mulanya ingat just nak pergi ke Golok aje, sempadan kelantan  - thailand untuk shopping tapi jauh pulak perjalanan.  Pergi Hatyai 2 hari 1 malam, jumaat pagi bertolak ke golok, singgah rumah saudara mama&abah (besan mama)  makan tengahari kat sana lepas solat jumaat kaum adam ni baru berlepas ke Hatyai. Kira-kira 3 jam jugak nak sampai, sepanjang perjalanan wajib ada sekatan tentera thailand.. takot jugak kan, tapi Alhamdulillah semuanya selamat :) itu pun ada saudara mama&abah yang menetap di Weng, Thailand.. senang sikit nk cakap2.. kalau kitorang macam itik dengan kucing lah.. tak paham satu pun.. kecuali Sawadekap, Kap pun…

Hello south korea: Day 2

Assalamualaikum w.b.t
Hari pertama, kami sempat pergi 2 tempat sahaja. Gongchan Rail Bike & Nami Island. sepatutnya boleh la pergi tempat lain lagi dah disebabkan aku yang asyik nak ambik gambar kat nami island makanya masa dihabiskan kat situ je dah lama haha. Seriously kat situ cantik sangat. Taknak balikkkkkkk...

RAIL PARK Take subway to Gimyujeong Station for Gangchon Rail Bike.
Ready for our 1st day in korea.
 Tadi ada sorang pakcik ni, asyik tengok2 je kitorang then datang tempat kitorang tanya nak kemana.  nak dijadikan cerita oppa baju hitam ni lalu sebelah kitorang,  ape lagi, pakcik tu terus suruh oppa ni guide kitorang sampai ke destinasi. Haha.
kamsahamnida oppa, saranghae :*

Rail Park. kat sini Running man pernah shoot. ada sesiapa ingat? 
Orang korea memang suka membaca, dalam korail pon sempat membaca sambil berdiri. 
Ini lah rail bike nya. tapi kitorang x naik pon. untuk dua seater bike (25,000 won), untuk 4 seater bike (35,000 won)
 done here, next to Nami island.