Hello south korea: Jeju island

Dari Incheon International Airport, kami terbang pula ke Jeju island dengan Jeju Air. 


Lee min-ho sebagai duta Jeju Air. 

view from the sky :p
welcome to Jeju Island




Kat depan Jeju International airport, keluar gate 5, dah tersedia taxi untuk anda.


Arrived at our Disember Hotel
i give 5 stars for this hotel. 
The receptionist is very friendly and kind.
thank you ahjussi for your kindness :)

Accommodation is very comfortable
and the price is very affordable.


tak nak buang masa duk dalam bilik saja, so jom la kita jalan sekeliling perumahan disini.
Peta jangan lupa.. Bende penting bagi backpackers. 


Ke esokan harinya, kami check-out dari desember hotel.
ikutkan plan asal kitorang nak sewa kereta saja di jeju, tapi bila pikir balik nak jimat masa baik sewa taxi tour sahaja. 
nak booking taxi tour, boleh bagitau sahaja kat receptionist, mereka yang akan uruskan taxi tour.

Introduce Mr. Lee as our tour guide.

MANJANGGUL LAVA TUBE
First destination is Manjanggul Lava Tube.

dalam ni sangat cantik! batu-batu dari letusan gunung berapi.


SEONGSAN ILCHULBONG

wajib datang sini! 
tempat yang sangat cantik!!!!

kalau tengok dengan mata sendiri memang takjub la,
and for your information kat sini ada banyak sotong sekurita :)
and for sure i love sotong sekuritaa.. yummy..





Allahu akhbar,
indahnya ciptaan-MU ya Allah. :)



Okey, lepas penat jalan di ilchulbong tadi, mr.Lee bawa kitorang pergi makan.
Alhamdulillah, dia tahu yang kitorang as muslim x boleh nak makan dan minum alkohol,
so, dia dah survey kedai yang boleh kitorang makan.
tapi kedai seafood semestinya boleh sahaja makan asalkan tak ada ayam, daging dan pork.


it's very delicious. and i love seafood!!




one of my fav food at jeju, kimchi pancake.


SEOPJIKOJI
 (Filming spot 'All-In)

Lepas makan, perut pon dah kenyang, kitorang teruskan perjalanan ke destinasi yang seterusnya iaitu seopjikoji. Tempat penggambaran drama All-In.

 Candy House.

 Macam biasa sebelum kitorang start jalan lebih jauh,
Mr.Lee akan ambil gambar kitorang berempat. haha.




 pada kepercayaan mereka, semakin tinggi bina batu, permintaan akan tertunai.
Haaa, betul kahh?

Sebenarnya kitorang nak jalan sampai ke light house.
tapi kesuntukan masa sampai sini je kami boleh jalan T_T

SEONGEUP FOLK VILLAGE

Next destination is seongeup folk village. Replika rumah lama orang korea zaman dulu.
 Penggambaran cerita "Jewels In The Palace" kat sini la.


Batu yang dijadikan sebagai pagar ni, tidak menggunakan sebarang simen nak lekat or nak kukuh kan kedudukan batu-batu ni. Just letak macam tu saje. risau jugak tertolak or tersepak ke pagar ni terus roboh. haha..

 disini mereka menghasilkan ubat ubatan secara tradisional.
sesi taklimat la kot.. nak promote diorang punya ubat-ubatan tradisional.



TRICK ART MUSEUM

Last destination is Trick art museum. 
Jarak dari seongeup folk village lebih kurang 20 minit sahaja. 
Running Man pernah shoot kat sini. haha
fokus kami kalau boleh nak pergi semua tempat running man pernah shooting. hahaha. :) 
Bayaran masuk lebih kurang 8,000 won




Comments

Popular posts from this blog

Bercuti hujung minggu di Hatyai, Thailand

Hello south korea: Day 2

Hatyai 2015