Skip to main content

Hello south korea: Jeju island

Dari Incheon International Airport, kami terbang pula ke Jeju island dengan Jeju Air. 


Lee min-ho sebagai duta Jeju Air. 

view from the sky :p
welcome to Jeju Island




Kat depan Jeju International airport, keluar gate 5, dah tersedia taxi untuk anda.


Arrived at our Disember Hotel
i give 5 stars for this hotel. 
The receptionist is very friendly and kind.
thank you ahjussi for your kindness :)

Accommodation is very comfortable
and the price is very affordable.


tak nak buang masa duk dalam bilik saja, so jom la kita jalan sekeliling perumahan disini.
Peta jangan lupa.. Bende penting bagi backpackers. 


Ke esokan harinya, kami check-out dari desember hotel.
ikutkan plan asal kitorang nak sewa kereta saja di jeju, tapi bila pikir balik nak jimat masa baik sewa taxi tour sahaja. 
nak booking taxi tour, boleh bagitau sahaja kat receptionist, mereka yang akan uruskan taxi tour.

Introduce Mr. Lee as our tour guide.

MANJANGGUL LAVA TUBE
First destination is Manjanggul Lava Tube.

dalam ni sangat cantik! batu-batu dari letusan gunung berapi.


SEONGSAN ILCHULBONG

wajib datang sini! 
tempat yang sangat cantik!!!!

kalau tengok dengan mata sendiri memang takjub la,
and for your information kat sini ada banyak sotong sekurita :)
and for sure i love sotong sekuritaa.. yummy..





Allahu akhbar,
indahnya ciptaan-MU ya Allah. :)



Okey, lepas penat jalan di ilchulbong tadi, mr.Lee bawa kitorang pergi makan.
Alhamdulillah, dia tahu yang kitorang as muslim x boleh nak makan dan minum alkohol,
so, dia dah survey kedai yang boleh kitorang makan.
tapi kedai seafood semestinya boleh sahaja makan asalkan tak ada ayam, daging dan pork.


it's very delicious. and i love seafood!!




one of my fav food at jeju, kimchi pancake.


SEOPJIKOJI
 (Filming spot 'All-In)

Lepas makan, perut pon dah kenyang, kitorang teruskan perjalanan ke destinasi yang seterusnya iaitu seopjikoji. Tempat penggambaran drama All-In.

 Candy House.

 Macam biasa sebelum kitorang start jalan lebih jauh,
Mr.Lee akan ambil gambar kitorang berempat. haha.




 pada kepercayaan mereka, semakin tinggi bina batu, permintaan akan tertunai.
Haaa, betul kahh?

Sebenarnya kitorang nak jalan sampai ke light house.
tapi kesuntukan masa sampai sini je kami boleh jalan T_T

SEONGEUP FOLK VILLAGE

Next destination is seongeup folk village. Replika rumah lama orang korea zaman dulu.
 Penggambaran cerita "Jewels In The Palace" kat sini la.


Batu yang dijadikan sebagai pagar ni, tidak menggunakan sebarang simen nak lekat or nak kukuh kan kedudukan batu-batu ni. Just letak macam tu saje. risau jugak tertolak or tersepak ke pagar ni terus roboh. haha..

 disini mereka menghasilkan ubat ubatan secara tradisional.
sesi taklimat la kot.. nak promote diorang punya ubat-ubatan tradisional.



TRICK ART MUSEUM

Last destination is Trick art museum. 
Jarak dari seongeup folk village lebih kurang 20 minit sahaja. 
Running Man pernah shoot kat sini. haha
fokus kami kalau boleh nak pergi semua tempat running man pernah shooting. hahaha. :) 
Bayaran masuk lebih kurang 8,000 won




Comments

Popular posts from this blog

Bercuti hujung minggu di Hatyai, Thailand

Assalamualaikum..

Hello hey guys! macam mana hari-hari anda semua?, harap-harap seronok dan bahagia k :)

Of course la saya seronok, sebab hari minggu yang lalu mama bawak pergi jalan-jalan ke Hatyai Thailand.. muahehe.. Seronok sebab dapat bercuti sebelum masuk belajar ni. Percutian tanpa dirancang dengan mama punya besan (parents kakak ipar) ke Hatyai.  Mulanya ingat just nak pergi ke Golok aje, sempadan kelantan  - thailand untuk shopping tapi jauh pulak perjalanan.  Pergi Hatyai 2 hari 1 malam, jumaat pagi bertolak ke golok, singgah rumah saudara mama&abah (besan mama)  makan tengahari kat sana lepas solat jumaat kaum adam ni baru berlepas ke Hatyai. Kira-kira 3 jam jugak nak sampai, sepanjang perjalanan wajib ada sekatan tentera thailand.. takot jugak kan, tapi Alhamdulillah semuanya selamat :) itu pun ada saudara mama&abah yang menetap di Weng, Thailand.. senang sikit nk cakap2.. kalau kitorang macam itik dengan kucing lah.. tak paham satu pun.. kecuali Sawadekap, Kap pun…

Hello south korea: Day 2

Assalamualaikum w.b.t
Hari pertama, kami sempat pergi 2 tempat sahaja. Gongchan Rail Bike & Nami Island. sepatutnya boleh la pergi tempat lain lagi dah disebabkan aku yang asyik nak ambik gambar kat nami island makanya masa dihabiskan kat situ je dah lama haha. Seriously kat situ cantik sangat. Taknak balikkkkkkk...

RAIL PARK Take subway to Gimyujeong Station for Gangchon Rail Bike.
Ready for our 1st day in korea.
 Tadi ada sorang pakcik ni, asyik tengok2 je kitorang then datang tempat kitorang tanya nak kemana.  nak dijadikan cerita oppa baju hitam ni lalu sebelah kitorang,  ape lagi, pakcik tu terus suruh oppa ni guide kitorang sampai ke destinasi. Haha.
kamsahamnida oppa, saranghae :*

Rail Park. kat sini Running man pernah shoot. ada sesiapa ingat? 
Orang korea memang suka membaca, dalam korail pon sempat membaca sambil berdiri. 
Ini lah rail bike nya. tapi kitorang x naik pon. untuk dua seater bike (25,000 won), untuk 4 seater bike (35,000 won)
 done here, next to Nami island.

Hatyai 2015

Assalamualaikum and still Happy Ramadhan Al-Mubarak guys!

Ke-esokan hari lepas aku balik dari Shah Alam, masih penat dan penat.. Family trip to Hatyai Thailand.  Well, who can resists to have vacation even tough during the Ramadhan days. hihi.  Kami pergi ber'empat : Parents (Pa&Ma), Siti and me.  Kali ni ke Hatyai kami pergi dengan kereta, kalau dulu sewa van, dah tahu jalan kan pergi sendiri lagi senang tak ada peraturan masa and nak pergi mana2 pon senang sendiri. Alhamdulillah segalanya dipermudahkan oleh Allah. Masuk melalui boarder Malaysia - Thailand di Rantau Panjang terus ke Hatyai.. alah senang saja sebab ada signboard dwi-bahasa (Thai- Bi).  On the day balik pula, kami gerak dari Hatyai- Yala - Patani - Sungai Golok- Kelantan.  dari situ aku tengok perubahan dari aspek kehidupan kemasyarakatan mereka.

Di Hatyai, dari sudut pandangan aku, orang muslim ramai dan kebanyakan mereka berniaga.  walaupun berniaga secara kecil-kecilan tapi perniagaan mereka tetap success. …