Skip to main content

Hello south korea: Day 3

Hari ketiga kami pergi ke Bukchon Hanok Village.
(Anguk Station, Exit 2, straight 300m to arrive at)

BUKCHON HANOK VILLAGE

 Kat sini lebih kepada rumah tradisional, ukiran lama yang masih kekal hingga harini.
Tempat ni pon banyak dijadikan tempat penggambaran.

 Secondary school.


 Souvenirs











My fav ice cream puruguna. 









Orang yang pakai baju merah ni macam kaunter information bergerak.
kat mana-mana pon ada, nak tahu jalan kemana boleh la tanya. 





THE NATIONAL FOLK MUSEUM OF KOREA

Dari Hanok Village kita boleh jalan kaki saje ke sini.







Gyeongbokgung Palace

dari National Folk Museum of Korea, kita jalan kaki saja ke gyeongbokgung palace.
lebih kurang dlm 10 minit saja berjalan kaki. 




pada hari-hari tertentu, akan diadakan show untuk pertukaran pegawai diraja. 
(macam pertukaran waktu shift kerja la)

panas ceng-ceng waktu ni. fuhhhh..


kita boleh cuba pakai baju pegawai diraja.
tiada bayaran dikenakan. FREE!




at City Hall.
Alhamdulillah, kami tak tahu dah berapa lama "Save Palestine" ni berdiri kat sini, 
tapi bersyukur sangat ada juga orang kat sini care and support palestine as we do in our country :)
#Pray for Palestine and Gaza





KING SEJONG MUSEUM







Running Man pernah shoot kat sini! 
saje je pergi tempat-tempat R.M pernah shoot, sebab memang minat tgk R.M and we also K.Drama's lover.


Cheonggyecheon Stream
(Gwanghwamun Station, Exit 5)







drama "Lie To Me" pernah shoot kat sini!!! i love that drama.. now im here :)






throw the coins, make a wish, ur wish will come....

Comments

Popular posts from this blog

Bercuti hujung minggu di Hatyai, Thailand

Assalamualaikum..

Hello hey guys! macam mana hari-hari anda semua?, harap-harap seronok dan bahagia k :)

Of course la saya seronok, sebab hari minggu yang lalu mama bawak pergi jalan-jalan ke Hatyai Thailand.. muahehe.. Seronok sebab dapat bercuti sebelum masuk belajar ni. Percutian tanpa dirancang dengan mama punya besan (parents kakak ipar) ke Hatyai.  Mulanya ingat just nak pergi ke Golok aje, sempadan kelantan  - thailand untuk shopping tapi jauh pulak perjalanan.  Pergi Hatyai 2 hari 1 malam, jumaat pagi bertolak ke golok, singgah rumah saudara mama&abah (besan mama)  makan tengahari kat sana lepas solat jumaat kaum adam ni baru berlepas ke Hatyai. Kira-kira 3 jam jugak nak sampai, sepanjang perjalanan wajib ada sekatan tentera thailand.. takot jugak kan, tapi Alhamdulillah semuanya selamat :) itu pun ada saudara mama&abah yang menetap di Weng, Thailand.. senang sikit nk cakap2.. kalau kitorang macam itik dengan kucing lah.. tak paham satu pun.. kecuali Sawadekap, Kap pun…

Hello south korea: Day 2

Assalamualaikum w.b.t
Hari pertama, kami sempat pergi 2 tempat sahaja. Gongchan Rail Bike & Nami Island. sepatutnya boleh la pergi tempat lain lagi dah disebabkan aku yang asyik nak ambik gambar kat nami island makanya masa dihabiskan kat situ je dah lama haha. Seriously kat situ cantik sangat. Taknak balikkkkkkk...

RAIL PARK Take subway to Gimyujeong Station for Gangchon Rail Bike.
Ready for our 1st day in korea.
 Tadi ada sorang pakcik ni, asyik tengok2 je kitorang then datang tempat kitorang tanya nak kemana.  nak dijadikan cerita oppa baju hitam ni lalu sebelah kitorang,  ape lagi, pakcik tu terus suruh oppa ni guide kitorang sampai ke destinasi. Haha.
kamsahamnida oppa, saranghae :*

Rail Park. kat sini Running man pernah shoot. ada sesiapa ingat? 
Orang korea memang suka membaca, dalam korail pon sempat membaca sambil berdiri. 
Ini lah rail bike nya. tapi kitorang x naik pon. untuk dua seater bike (25,000 won), untuk 4 seater bike (35,000 won)
 done here, next to Nami island.

Hatyai 2015

Assalamualaikum and still Happy Ramadhan Al-Mubarak guys!

Ke-esokan hari lepas aku balik dari Shah Alam, masih penat dan penat.. Family trip to Hatyai Thailand.  Well, who can resists to have vacation even tough during the Ramadhan days. hihi.  Kami pergi ber'empat : Parents (Pa&Ma), Siti and me.  Kali ni ke Hatyai kami pergi dengan kereta, kalau dulu sewa van, dah tahu jalan kan pergi sendiri lagi senang tak ada peraturan masa and nak pergi mana2 pon senang sendiri. Alhamdulillah segalanya dipermudahkan oleh Allah. Masuk melalui boarder Malaysia - Thailand di Rantau Panjang terus ke Hatyai.. alah senang saja sebab ada signboard dwi-bahasa (Thai- Bi).  On the day balik pula, kami gerak dari Hatyai- Yala - Patani - Sungai Golok- Kelantan.  dari situ aku tengok perubahan dari aspek kehidupan kemasyarakatan mereka.

Di Hatyai, dari sudut pandangan aku, orang muslim ramai dan kebanyakan mereka berniaga.  walaupun berniaga secara kecil-kecilan tapi perniagaan mereka tetap success. …