Skip to main content

Having fun with friends at Jeram Linang..

Assalamualaikum and hello guys! :)

Baru berapa minggu start sem baru dah rasa stress macam apee daaa.. banyak sangat kerja assignment, quiz, test.. biasa la hidup as a student kan, kena ada challenge baru rasa warna-warni kehidupan.. haha.. dan untuk lepaskan stress yang tak seberapa lagi ni.. sebelum minggu busy tiba, me and friends plan nak pergi somewhere for have fun. we picnicked at Jeram Linang. 

Sebab ramai yang nak join kami punya plan, kitorang kena prepare macam2.. prepare makanan jerrr.. haha.. at first, ingat nak tempah je makanan pergi picnic.. tapi bila fikir balik kalau tempah memang rugi. then, we decided to cook by ourselves ! huh, penattt.. seawal 6 pagi kami dah bangun untuk memasak nih..sebab nak gerak pkul 9 pg.. ayooo, sebelum ni kan mana lah aku pernah bangun awal pagi semata-mata untuk memasak. Tapi kali ni terpaksalah kan.. kalau tidak tak dapat makan lah nanti.. hahaha.. dengan mata yang mamai2 lagi aku pon start lah mengoreng "kepong kepang pang pang".. seumur hidup aku, tak pernah aku goreng sosej, nuget and kerepok dalam kuantiti yang banyak.. selalu nye standard nak makan lah.. sikit2 je.. ni satu kilo sosej, 2 kilo nuget, satu paket keropok.. tu tugas aku.

 Menu utama "Bihun" dan "Kue teau" goreng.. bukan sekali goreng je, tapi 4 trip kena goreng makanan ni.. sebab nye? kitorang punya kuali kecik je, so kena lah goreng banyak kali. penat mokyah.. Menu kedua, sandwiches. Ni mokla yang buat.. bangun awal pagi prepare breakfast yang lazattt ! :)  haaa, makan lah sampai puassss... hehehe..  
























Comments

Popular posts from this blog

Bercuti hujung minggu di Hatyai, Thailand

Assalamualaikum..

Hello hey guys! macam mana hari-hari anda semua?, harap-harap seronok dan bahagia k :)

Of course la saya seronok, sebab hari minggu yang lalu mama bawak pergi jalan-jalan ke Hatyai Thailand.. muahehe.. Seronok sebab dapat bercuti sebelum masuk belajar ni. Percutian tanpa dirancang dengan mama punya besan (parents kakak ipar) ke Hatyai.  Mulanya ingat just nak pergi ke Golok aje, sempadan kelantan  - thailand untuk shopping tapi jauh pulak perjalanan.  Pergi Hatyai 2 hari 1 malam, jumaat pagi bertolak ke golok, singgah rumah saudara mama&abah (besan mama)  makan tengahari kat sana lepas solat jumaat kaum adam ni baru berlepas ke Hatyai. Kira-kira 3 jam jugak nak sampai, sepanjang perjalanan wajib ada sekatan tentera thailand.. takot jugak kan, tapi Alhamdulillah semuanya selamat :) itu pun ada saudara mama&abah yang menetap di Weng, Thailand.. senang sikit nk cakap2.. kalau kitorang macam itik dengan kucing lah.. tak paham satu pun.. kecuali Sawadekap, Kap pun…

Hello south korea: Day 2

Assalamualaikum w.b.t
Hari pertama, kami sempat pergi 2 tempat sahaja. Gongchan Rail Bike & Nami Island. sepatutnya boleh la pergi tempat lain lagi dah disebabkan aku yang asyik nak ambik gambar kat nami island makanya masa dihabiskan kat situ je dah lama haha. Seriously kat situ cantik sangat. Taknak balikkkkkkk...

RAIL PARK Take subway to Gimyujeong Station for Gangchon Rail Bike.
Ready for our 1st day in korea.
 Tadi ada sorang pakcik ni, asyik tengok2 je kitorang then datang tempat kitorang tanya nak kemana.  nak dijadikan cerita oppa baju hitam ni lalu sebelah kitorang,  ape lagi, pakcik tu terus suruh oppa ni guide kitorang sampai ke destinasi. Haha.
kamsahamnida oppa, saranghae :*

Rail Park. kat sini Running man pernah shoot. ada sesiapa ingat? 
Orang korea memang suka membaca, dalam korail pon sempat membaca sambil berdiri. 
Ini lah rail bike nya. tapi kitorang x naik pon. untuk dua seater bike (25,000 won), untuk 4 seater bike (35,000 won)
 done here, next to Nami island.

Hatyai 2015

Assalamualaikum and still Happy Ramadhan Al-Mubarak guys!

Ke-esokan hari lepas aku balik dari Shah Alam, masih penat dan penat.. Family trip to Hatyai Thailand.  Well, who can resists to have vacation even tough during the Ramadhan days. hihi.  Kami pergi ber'empat : Parents (Pa&Ma), Siti and me.  Kali ni ke Hatyai kami pergi dengan kereta, kalau dulu sewa van, dah tahu jalan kan pergi sendiri lagi senang tak ada peraturan masa and nak pergi mana2 pon senang sendiri. Alhamdulillah segalanya dipermudahkan oleh Allah. Masuk melalui boarder Malaysia - Thailand di Rantau Panjang terus ke Hatyai.. alah senang saja sebab ada signboard dwi-bahasa (Thai- Bi).  On the day balik pula, kami gerak dari Hatyai- Yala - Patani - Sungai Golok- Kelantan.  dari situ aku tengok perubahan dari aspek kehidupan kemasyarakatan mereka.

Di Hatyai, dari sudut pandangan aku, orang muslim ramai dan kebanyakan mereka berniaga.  walaupun berniaga secara kecil-kecilan tapi perniagaan mereka tetap success. …