Skip to main content

Cont' Wedding at Kelantan

Hello peeps !
Gong Xi Fa Chai to my Chinese friends and my Chinese lecturers :)
"wo yao angpao laoshi he pengyou!" :) hehehe
well, tak kalah juga orang melayu kita, sibuk duk wat makan di musim perayaan cina ni kan..cina makan melayu pon makan..haha. Cina makan besar sempena perayaan diorang, Melayu punya makan besar sempena majlis perkahwinan diorang. yang penting makan makan dan makan..  
My cousin wedding ceremony at Kelantan (kesinambungan dari wedding johor) majlis menyambut menantu sulung di pasir puteh kelantan. Dekat je dgn umah sy jalan kaki pon sampai, tapi dek panas sangat hari tu sy naik kereta je lah biarpun tahu banyak kereta kat sisi jalan =_="

Nak dijadikan cerita, pada tarikh dan hari yang sama kat kampung sy Sri Gedombak, ada 2 majlis perkahwinan secara serentak tapi berlainan lorong..satu wedding kat tgh jalan lagi satu wedding kat umah, paksu sy, walaupun dah selalu pegi umah sepupu ni tapi pada hari tu dia tersalah naik umah pengantin lain ! siap makan lagii..haha.. bukan sorang je,tapi ramai tetamu sepupu ni tersalah mkn di mjlis wedding yang satu lagi.. hihihi.. sabar je lahh ye :)


Umi, mokteh, and Ct nadia

adik beradik belah papa kecuali tgh baju biru.. cousin papa :)

Mokteh mai dari penang nahh.. org kelantan tp duk sana ckap pelat penang :) haha

Welcomed kak rozita :)
*majlis menyambut menantu di rumah lelaki

apaa duk gosssipps tuu ?

Penyambut kedatangan ! kibkibkib

Ini lah warga "Jongkako"

saudara saudari y hadir :)

Kami bersama umi dan abah :)
*LOVE them..

3 beradikkk :D

Makannnn.....

Sila tambah lagi ..hehe
*sempat posing masa makan

apa yang dihidang itu lah yang mereka makan ..hehe

Greys theme :)

this is my favorite k..
*pulut kuninggg..yummy!

We are MARRIED!
*baru boleh pegang2..haha

Posing lah macam mane pon....

makan makan makan lagiii

Cuba teka sapa yang ambil gambar iniiii? O.O?

Khemah wedding satu lagi..
*Lepas makan nk jumpa tuan rumah tappiiii tersilap majlis..adoiiii
gegeyyy..haha

Antara pengantin yang berkahwin minggu ini..
anak sepupu papa

Kalau walimatul urus kena hulur duit yee?


otw balik dari kenduri..singgah beli air jambuuu..
*sedapp..yummy! 
Love: entry untuk keding'sy lain kali ye! hehehe



Comments

  1. betul tu..mokteh cakap slang penang,xdok lasung bunyi klate..ihihi

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bercuti hujung minggu di Hatyai, Thailand

Assalamualaikum..

Hello hey guys! macam mana hari-hari anda semua?, harap-harap seronok dan bahagia k :)

Of course la saya seronok, sebab hari minggu yang lalu mama bawak pergi jalan-jalan ke Hatyai Thailand.. muahehe.. Seronok sebab dapat bercuti sebelum masuk belajar ni. Percutian tanpa dirancang dengan mama punya besan (parents kakak ipar) ke Hatyai.  Mulanya ingat just nak pergi ke Golok aje, sempadan kelantan  - thailand untuk shopping tapi jauh pulak perjalanan.  Pergi Hatyai 2 hari 1 malam, jumaat pagi bertolak ke golok, singgah rumah saudara mama&abah (besan mama)  makan tengahari kat sana lepas solat jumaat kaum adam ni baru berlepas ke Hatyai. Kira-kira 3 jam jugak nak sampai, sepanjang perjalanan wajib ada sekatan tentera thailand.. takot jugak kan, tapi Alhamdulillah semuanya selamat :) itu pun ada saudara mama&abah yang menetap di Weng, Thailand.. senang sikit nk cakap2.. kalau kitorang macam itik dengan kucing lah.. tak paham satu pun.. kecuali Sawadekap, Kap pun…

Hello south korea: Day 2

Assalamualaikum w.b.t
Hari pertama, kami sempat pergi 2 tempat sahaja. Gongchan Rail Bike & Nami Island. sepatutnya boleh la pergi tempat lain lagi dah disebabkan aku yang asyik nak ambik gambar kat nami island makanya masa dihabiskan kat situ je dah lama haha. Seriously kat situ cantik sangat. Taknak balikkkkkkk...

RAIL PARK Take subway to Gimyujeong Station for Gangchon Rail Bike.
Ready for our 1st day in korea.
 Tadi ada sorang pakcik ni, asyik tengok2 je kitorang then datang tempat kitorang tanya nak kemana.  nak dijadikan cerita oppa baju hitam ni lalu sebelah kitorang,  ape lagi, pakcik tu terus suruh oppa ni guide kitorang sampai ke destinasi. Haha.
kamsahamnida oppa, saranghae :*

Rail Park. kat sini Running man pernah shoot. ada sesiapa ingat? 
Orang korea memang suka membaca, dalam korail pon sempat membaca sambil berdiri. 
Ini lah rail bike nya. tapi kitorang x naik pon. untuk dua seater bike (25,000 won), untuk 4 seater bike (35,000 won)
 done here, next to Nami island.

Hatyai 2015

Assalamualaikum and still Happy Ramadhan Al-Mubarak guys!

Ke-esokan hari lepas aku balik dari Shah Alam, masih penat dan penat.. Family trip to Hatyai Thailand.  Well, who can resists to have vacation even tough during the Ramadhan days. hihi.  Kami pergi ber'empat : Parents (Pa&Ma), Siti and me.  Kali ni ke Hatyai kami pergi dengan kereta, kalau dulu sewa van, dah tahu jalan kan pergi sendiri lagi senang tak ada peraturan masa and nak pergi mana2 pon senang sendiri. Alhamdulillah segalanya dipermudahkan oleh Allah. Masuk melalui boarder Malaysia - Thailand di Rantau Panjang terus ke Hatyai.. alah senang saja sebab ada signboard dwi-bahasa (Thai- Bi).  On the day balik pula, kami gerak dari Hatyai- Yala - Patani - Sungai Golok- Kelantan.  dari situ aku tengok perubahan dari aspek kehidupan kemasyarakatan mereka.

Di Hatyai, dari sudut pandangan aku, orang muslim ramai dan kebanyakan mereka berniaga.  walaupun berniaga secara kecil-kecilan tapi perniagaan mereka tetap success. …