Skip to main content

Bercuti hujung minggu di Hatyai, Thailand

Assalamualaikum..

Hello hey guys! macam mana hari-hari anda semua?, harap-harap seronok dan bahagia k :)

Of course la saya seronok, sebab hari minggu yang lalu mama bawak pergi jalan-jalan ke Hatyai Thailand.. muahehe.. Seronok sebab dapat bercuti sebelum masuk belajar ni. Percutian tanpa dirancang dengan mama punya besan (parents kakak ipar) ke Hatyai.  Mulanya ingat just nak pergi ke Golok aje, sempadan kelantan  - thailand untuk shopping tapi jauh pulak perjalanan.  Pergi Hatyai 2 hari 1 malam, jumaat pagi bertolak ke golok, singgah rumah saudara mama&abah (besan mama)  makan tengahari kat sana lepas solat jumaat kaum adam ni baru berlepas ke Hatyai. Kira-kira 3 jam jugak nak sampai, sepanjang perjalanan wajib ada sekatan tentera thailand.. takot jugak kan, tapi Alhamdulillah semuanya selamat :) itu pun ada saudara mama&abah yang menetap di Weng, Thailand.. senang sikit nk cakap2.. kalau kitorang macam itik dengan kucing lah.. tak paham satu pun.. kecuali Sawadekap, Kap pun kap ... kap kap kap.. tu jee.. HAHA! Kat hatyai masih ramai orang beragama islam, jadi tak susah untuk cari kedai makan yang halal dan sedap.

Kitorang memang gila bergambar, so setiap gambar ada bermacam expression.. macam first time bercuti pulak.. haha :p 
Jom layan gambar kami-kami niii =)


Moto ni jarang tgk kat Malaysia kan, sebilangan je.. kalau bnyk pun kat Rantau panjang.. my sis dah lama kepingin ini motor, haha.. suka dpt naik motor ni, comel jek.. :)

Haa, yang baju putih tu saudara kepada tudung hijau, kitorang panggil mama =)
muka bahagia dpt bercuti.. hoi hoii..

Best dapat naik bas mini ni.. selesa gila taw, besar pulak tu.. kalau nak pergi bercuti dalam 10 org better naik bas ni lah dari naik van. van kecik je.. mesti semput nati dengan barang-barang.

percutian 2 hari je, so, tak besar mana lah beg2 .. balik nanti baru bnyk barang..

Singgah makan minum .. kek kuih jala best! pandai sungguh diorang jadikan kuih jala sebagai kek jala, Sedap!

Tadaaa! jemput minum dan makan dulu =)

Samila, Beach.. sempat bergambar denga ekor naga aje, kepalanya tak sempat sebb kebetulan hujan turun.. tade rezeki lagi lah nk brgambar dngan patung duyung.. next time k :)

floating boat market.. macam2 ada..

Hujan renyai-renyai.. redah aje lah.. bila lagi nak sampai sini.. haha

papa sempat beli nasi ayam..

oi oi, hujan sekejap aje, dorang nk tutup dah kedai..

peace no boomm!

makanan bergoreng.. ketam celup tepung.

suasana di market.. tak ramai orang sbb dah lewat plus hujan renyai2 kot..

kerepek keropok

nak baca tak reti, so faham2 sendiri lah.. "kalau tak habis sila bayar 2 kali ganda"
hahaha..

ChimChun di Hatyai, Thailand

Semangat makan papa dengan abah ni.

Permandangan dari bilik Hotel

President Hotel

Welcome to Hatyai

we are here! Hatyai..

berjalan di waktu pagi sebelum bergerak ke destinasi lain

unik lampu sini, kalau kat m'sia lambang 'wau'

tunggu di lobi, kaum adam lambat bermekap kot..haha

check out

i'm with the king of Thailand :)

kereta tup tup..

ini lah Hatyai =)

posing posing

main game kejap hilang boring..hehe

sarapan di Shah Alam Restaurant ..
owner dia org malaysia

di pasar@market

nak beli apa? macam-macam ada kat sini.

shopping time

cuba lah rasa buat ini, maniss.. 
korang tgk aje laa ye.. hehehe :p

buat berangan, manis, lembut dan senang dikupas kulit..

shopping time

makan time ! sodap tak terhingga.. 
nanti nak datang lagi..
special menu here is pulut ayam
dijamin halal ^_^

makan makan dan makan

Tomyam campur air kelapa muda dan udang galah
Yummyy! 

papa yang bertindak dulu.. haha..
orang lain relax je :p

Ice Dorm Hatyai

binatang ape ni?
fire dragon or horse?

 burung merak api api.. hehehe

Asean Zone

tunjuk tiket masing2.. 
yeahhh.. go girl!

ok, tak tipu.. dalam ni sangat sejuk (-15 suhu)
ala-ala kat korea gitu sejuknye..hihihi 

Kap kap kap

Hatyai ice dorm season
salah satu tempat menarik untuk dikunjungi jika berada di hatyai =)

dalam gua ice dorm.. 

klip klip..

we are here..

semua reka bentuk diperbuat daripada ice..
cantik dan cantik..

this is me =)

chuuuuu.. (kisss) muahaha

sejuk sangat.. tangan jadi kaku..

dinosaur 

more posing posing :p

welcome to ice dorm !

ok ini lah nasi ayam kat Golok,
sedap gila, len kali nk pegi lagi nk makan nasi ni je..

makan pagi

kedai nasi ayam tanpa nama

100 bath sama dengan Rm10 je

beli beli dan beli

my mom.. 

asean ice dorm..

my beloved mom.. love you so much..
terima kasih sudi bawa berjalan hujung minggu di Hatyai, Thailand..

selamat tinggal Hatyai, Thailand
jumpa lagi di lain hari ^_^
~ Sawadikap~

Comments

  1. Salam..blh x nk dpt contact no bus yg awk sewe nk pg hatyai tu

    ReplyDelete
  2. Bosan nyer nk baca blog ni. X bnyk info

    ReplyDelete
  3. Nice entri...
    Blogwalking sini jap...
    Salam ukhwah...blogsenyumansihat.blogspot.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Hello south korea: Day 2

Assalamualaikum w.b.t
Hari pertama, kami sempat pergi 2 tempat sahaja. Gongchan Rail Bike & Nami Island. sepatutnya boleh la pergi tempat lain lagi dah disebabkan aku yang asyik nak ambik gambar kat nami island makanya masa dihabiskan kat situ je dah lama haha. Seriously kat situ cantik sangat. Taknak balikkkkkkk...

RAIL PARK Take subway to Gimyujeong Station for Gangchon Rail Bike.
Ready for our 1st day in korea.
 Tadi ada sorang pakcik ni, asyik tengok2 je kitorang then datang tempat kitorang tanya nak kemana.  nak dijadikan cerita oppa baju hitam ni lalu sebelah kitorang,  ape lagi, pakcik tu terus suruh oppa ni guide kitorang sampai ke destinasi. Haha.
kamsahamnida oppa, saranghae :*

Rail Park. kat sini Running man pernah shoot. ada sesiapa ingat? 
Orang korea memang suka membaca, dalam korail pon sempat membaca sambil berdiri. 
Ini lah rail bike nya. tapi kitorang x naik pon. untuk dua seater bike (25,000 won), untuk 4 seater bike (35,000 won)
 done here, next to Nami island.

Hatyai 2015

Assalamualaikum and still Happy Ramadhan Al-Mubarak guys!

Ke-esokan hari lepas aku balik dari Shah Alam, masih penat dan penat.. Family trip to Hatyai Thailand.  Well, who can resists to have vacation even tough during the Ramadhan days. hihi.  Kami pergi ber'empat : Parents (Pa&Ma), Siti and me.  Kali ni ke Hatyai kami pergi dengan kereta, kalau dulu sewa van, dah tahu jalan kan pergi sendiri lagi senang tak ada peraturan masa and nak pergi mana2 pon senang sendiri. Alhamdulillah segalanya dipermudahkan oleh Allah. Masuk melalui boarder Malaysia - Thailand di Rantau Panjang terus ke Hatyai.. alah senang saja sebab ada signboard dwi-bahasa (Thai- Bi).  On the day balik pula, kami gerak dari Hatyai- Yala - Patani - Sungai Golok- Kelantan.  dari situ aku tengok perubahan dari aspek kehidupan kemasyarakatan mereka.

Di Hatyai, dari sudut pandangan aku, orang muslim ramai dan kebanyakan mereka berniaga.  walaupun berniaga secara kecil-kecilan tapi perniagaan mereka tetap success. …