Skip to main content

Bertemu Zill Qayyim :)

Assalamualaikum peeps!

Terasa lenguh dan letih badan bila drive dari kelantan ke Pahang, Johor dan Kuala Lumpur. macam orang bekerja dah ke situ sana sini..hehe.. aku pergi dengan mama dan papa, 3orang je. Sebelum pergi Labis,Johor kami singgah di Pekan,Pahang dulu rumah nenek sebelah mama.  Tido semalaman then next day baru gerak ke johor.. tapi kali ni bertambah sorang ahli penumpang, my aunty known as Alang. Lebih kurang 3 jam gitu sampai kat Labis Moakil rumah kak-ipar :)

Lepas sampai kat moakil, duduk lepas lelah, makan, jmpe anak buah baru zill qayyim muah muah dah..papa pun ajak la kitorang pegi Tangkap. Rupa-rupanya Tangkap ni tempat membeli belah..harga boleh tahan murah jugak, ape lagi gomo laluh shopping nyer..hahaha xp

Keesokan harinye majlis syukur jambul zill qayyim..masakan orang johor ni best lagi lagi orang jawa..hehe.. pedasss menyengat, terbaik lah..makanan terbaru ialah kulit kerbau, best! kalau kat tempat aku rasanya jarang orang makan.. =.='  okey okey, lepas marhaban zill qayyim diarak keliling kumpulan tu..
nasib baik zill tido..nyenyak! haha.. good boy :)
Kat labis ni tradisinye bagus, kalau kita bagi @ hulurkan sumbangan samada beras, kuih, bla bla bla.. nati turn kita buat majlis diorang return balik barang tu..kiranya save budget la.  Paling aku suka tgk bermacam macam kuih muih, bukan beli atau buat sndiri tapi jiran2 bagi.. yummy2!

Selamat datang ke Felda Moakil

Cakk..aloloo,baru buka mata mat zill ni :)

Tido dah?
tidoo je zill qayyim ni..
bangun bangun!

papa berborak dgn besan..hihihi

Kumpulan Marhaban Perempuan

Ini lah Kulit Kerbau orang labis
*yummyyy
Merengetttt...huhu
Zill Qayyim bersama Ahmad Salman Hakim
Marhaban lagiii..


Makan makan...
*meriah gitu khemah nyer..hihihi

Welcome to Tangkak Johor

Muahh zill qayyim!!

Macam macam kain kat Tangkak

Beli yang ini dan ini :)

Bersama Alang

Tangan penuh barang..KAIN :)

Tok Mama dan CikSu Zill Qayyim ^-^






















Comments

Popular posts from this blog

Bercuti hujung minggu di Hatyai, Thailand

Assalamualaikum..

Hello hey guys! macam mana hari-hari anda semua?, harap-harap seronok dan bahagia k :)

Of course la saya seronok, sebab hari minggu yang lalu mama bawak pergi jalan-jalan ke Hatyai Thailand.. muahehe.. Seronok sebab dapat bercuti sebelum masuk belajar ni. Percutian tanpa dirancang dengan mama punya besan (parents kakak ipar) ke Hatyai.  Mulanya ingat just nak pergi ke Golok aje, sempadan kelantan  - thailand untuk shopping tapi jauh pulak perjalanan.  Pergi Hatyai 2 hari 1 malam, jumaat pagi bertolak ke golok, singgah rumah saudara mama&abah (besan mama)  makan tengahari kat sana lepas solat jumaat kaum adam ni baru berlepas ke Hatyai. Kira-kira 3 jam jugak nak sampai, sepanjang perjalanan wajib ada sekatan tentera thailand.. takot jugak kan, tapi Alhamdulillah semuanya selamat :) itu pun ada saudara mama&abah yang menetap di Weng, Thailand.. senang sikit nk cakap2.. kalau kitorang macam itik dengan kucing lah.. tak paham satu pun.. kecuali Sawadekap, Kap pun…

Hello south korea: Day 2

Assalamualaikum w.b.t
Hari pertama, kami sempat pergi 2 tempat sahaja. Gongchan Rail Bike & Nami Island. sepatutnya boleh la pergi tempat lain lagi dah disebabkan aku yang asyik nak ambik gambar kat nami island makanya masa dihabiskan kat situ je dah lama haha. Seriously kat situ cantik sangat. Taknak balikkkkkkk...

RAIL PARK Take subway to Gimyujeong Station for Gangchon Rail Bike.
Ready for our 1st day in korea.
 Tadi ada sorang pakcik ni, asyik tengok2 je kitorang then datang tempat kitorang tanya nak kemana.  nak dijadikan cerita oppa baju hitam ni lalu sebelah kitorang,  ape lagi, pakcik tu terus suruh oppa ni guide kitorang sampai ke destinasi. Haha.
kamsahamnida oppa, saranghae :*

Rail Park. kat sini Running man pernah shoot. ada sesiapa ingat? 
Orang korea memang suka membaca, dalam korail pon sempat membaca sambil berdiri. 
Ini lah rail bike nya. tapi kitorang x naik pon. untuk dua seater bike (25,000 won), untuk 4 seater bike (35,000 won)
 done here, next to Nami island.

Hatyai 2015

Assalamualaikum and still Happy Ramadhan Al-Mubarak guys!

Ke-esokan hari lepas aku balik dari Shah Alam, masih penat dan penat.. Family trip to Hatyai Thailand.  Well, who can resists to have vacation even tough during the Ramadhan days. hihi.  Kami pergi ber'empat : Parents (Pa&Ma), Siti and me.  Kali ni ke Hatyai kami pergi dengan kereta, kalau dulu sewa van, dah tahu jalan kan pergi sendiri lagi senang tak ada peraturan masa and nak pergi mana2 pon senang sendiri. Alhamdulillah segalanya dipermudahkan oleh Allah. Masuk melalui boarder Malaysia - Thailand di Rantau Panjang terus ke Hatyai.. alah senang saja sebab ada signboard dwi-bahasa (Thai- Bi).  On the day balik pula, kami gerak dari Hatyai- Yala - Patani - Sungai Golok- Kelantan.  dari situ aku tengok perubahan dari aspek kehidupan kemasyarakatan mereka.

Di Hatyai, dari sudut pandangan aku, orang muslim ramai dan kebanyakan mereka berniaga.  walaupun berniaga secara kecil-kecilan tapi perniagaan mereka tetap success. …