Skip to main content

Batam Indonesia


Assalamualaikum blogger !

Lama sungguh rasanya tak update blog kan, rindu nak cakap2 kat sini..sapa yang baca sy ucapkan terima kasih dan yang tak baca tidak mengapa..sekadar perkongsian cerita-cerita yang dirasakan menarik untuk dikongsi bersama ^_^ .

Percutian sementara menunggu panggilan dari degree,tidak aku lepaskan begitu saja. Setiap percutian fikiran aku akan mencari2 arah untuk dituju..hehe.. Well, then we arrived at Batam Indonesia ! Tempatnya agak moden jika dibandingkan dengan Medan, penuh dengan shopping mall dan harga pon boleh tahan. Untuk ke Batam, kami hanya menaiki ferri di TheZone Johor Bharu.  Macam biasa passport mesti ada,tiket ferri + boarding pass total Rm80 ringgit.

Kami pergi ke Batam seharian je, pandu arah oleh aunty tuti (my aunty) yang sememangnye tempat kelahirannya di indonesia. Tired but very enjoyed the trip to Batam. ^_^



Pass/Tiket pelepasan..

Happy face off to Batam :)

Waiting for the ferri and stamp the passport..

We are the part-time MODEL here ! hoho..

Siblings and cousin

Big Craps! we can't get it in malaysia with a cheapest price..ulalaa..

Kedai di sepanjang jalan

Shopping Mall

My sis tried the new handbag! nice one =)


I LOVE Handbags !

Shopping sakan kita ye..

My aunty ..

My Twin


One of the famous Mall in Batam
Aunty tuty with Mama(my sister-in-law's mother)

My aunty and My Mom =)

Balai pelepas ferri di Batam

Bought some souvenirs for friends =) 

Anything interesting here?come and buy :)

T-shirt ' I LOVE BATAM '

Enough from us at Batam, see ya next place ! ^_^


Comments

  1. waaa..nak gi jgak..bestnya your vacation :)

    ReplyDelete
  2. hehe...best2! kumpul duwit dulu, then we can arrange our vacation later pulak k.. pegi dgn kawan2 more fun maybe..haha..

    ReplyDelete
  3. yaa aaawwww..
    amin...insyaalah..next time kt g vacation sama2..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bercuti hujung minggu di Hatyai, Thailand

Assalamualaikum..

Hello hey guys! macam mana hari-hari anda semua?, harap-harap seronok dan bahagia k :)

Of course la saya seronok, sebab hari minggu yang lalu mama bawak pergi jalan-jalan ke Hatyai Thailand.. muahehe.. Seronok sebab dapat bercuti sebelum masuk belajar ni. Percutian tanpa dirancang dengan mama punya besan (parents kakak ipar) ke Hatyai.  Mulanya ingat just nak pergi ke Golok aje, sempadan kelantan  - thailand untuk shopping tapi jauh pulak perjalanan.  Pergi Hatyai 2 hari 1 malam, jumaat pagi bertolak ke golok, singgah rumah saudara mama&abah (besan mama)  makan tengahari kat sana lepas solat jumaat kaum adam ni baru berlepas ke Hatyai. Kira-kira 3 jam jugak nak sampai, sepanjang perjalanan wajib ada sekatan tentera thailand.. takot jugak kan, tapi Alhamdulillah semuanya selamat :) itu pun ada saudara mama&abah yang menetap di Weng, Thailand.. senang sikit nk cakap2.. kalau kitorang macam itik dengan kucing lah.. tak paham satu pun.. kecuali Sawadekap, Kap pun…

Hello south korea: Day 2

Assalamualaikum w.b.t
Hari pertama, kami sempat pergi 2 tempat sahaja. Gongchan Rail Bike & Nami Island. sepatutnya boleh la pergi tempat lain lagi dah disebabkan aku yang asyik nak ambik gambar kat nami island makanya masa dihabiskan kat situ je dah lama haha. Seriously kat situ cantik sangat. Taknak balikkkkkkk...

RAIL PARK Take subway to Gimyujeong Station for Gangchon Rail Bike.
Ready for our 1st day in korea.
 Tadi ada sorang pakcik ni, asyik tengok2 je kitorang then datang tempat kitorang tanya nak kemana.  nak dijadikan cerita oppa baju hitam ni lalu sebelah kitorang,  ape lagi, pakcik tu terus suruh oppa ni guide kitorang sampai ke destinasi. Haha.
kamsahamnida oppa, saranghae :*

Rail Park. kat sini Running man pernah shoot. ada sesiapa ingat? 
Orang korea memang suka membaca, dalam korail pon sempat membaca sambil berdiri. 
Ini lah rail bike nya. tapi kitorang x naik pon. untuk dua seater bike (25,000 won), untuk 4 seater bike (35,000 won)
 done here, next to Nami island.

Hatyai 2015

Assalamualaikum and still Happy Ramadhan Al-Mubarak guys!

Ke-esokan hari lepas aku balik dari Shah Alam, masih penat dan penat.. Family trip to Hatyai Thailand.  Well, who can resists to have vacation even tough during the Ramadhan days. hihi.  Kami pergi ber'empat : Parents (Pa&Ma), Siti and me.  Kali ni ke Hatyai kami pergi dengan kereta, kalau dulu sewa van, dah tahu jalan kan pergi sendiri lagi senang tak ada peraturan masa and nak pergi mana2 pon senang sendiri. Alhamdulillah segalanya dipermudahkan oleh Allah. Masuk melalui boarder Malaysia - Thailand di Rantau Panjang terus ke Hatyai.. alah senang saja sebab ada signboard dwi-bahasa (Thai- Bi).  On the day balik pula, kami gerak dari Hatyai- Yala - Patani - Sungai Golok- Kelantan.  dari situ aku tengok perubahan dari aspek kehidupan kemasyarakatan mereka.

Di Hatyai, dari sudut pandangan aku, orang muslim ramai dan kebanyakan mereka berniaga.  walaupun berniaga secara kecil-kecilan tapi perniagaan mereka tetap success. …