Tuesday, July 28, 2015

Hari Hari Hari Raya! (2015)

Assalamualaikum dan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin :)

Hari hari hari raya.. ketupat, lemang, rendang dan kuih muih sudah ku telan.  Raya 1,2 & 3 makan ketupat rendang dan kuih muih.. alhamdulillah rezeki dihari raya, ada selera makan. haha. Pada aku mood raya hanya lah pada raya pertama, yelah, bangun pagi-pagi pergi sembahyang raya aidifitri, ahhhh seronoknya. After that, just ziarah-menziarahi dan makan pelbagai juadah.

Raya pertama, aku raya kat Pasir puteh kelantan.  Lepas solat raya, makan-makan pagi kitorang terus gerak balik ke Pekan pahang. Jalan tak jem dan lalu highway LPT2 hanya 4 jam saja.. cepatkannn.. express gitu.

Kepada kawan-kawan yang mengenali diri ini, rasanya tidak terlambat lagi nak ucap selamat hari raya aidilfitri, dan jika ada salah silap dalam tempoh perkenalan kita harap dimaafkan ye.  #KosongKosong 













Sunday, July 12, 2015

Officially Graduated Bachelor in Office Systems UiTM

Assalamualaikum guys.

Previous entry is about Pre G-day, today, the entry about my official G-Day!
For all this times, im really appreciated and thanks to my beloved parents for their support in term of financial, encouragement, advice, and all good things.  Without them, i am unable to complete my study, well, at one time i've felt to give up on my study, cannot digest the knowledge that related to systems, it is truly made me felt to quite further the study. Alhamdulillah, everything is run smoothly and you just need to push yourself to the higher level, then, everything will be okay. I love both of you Ma & Pa.  Not forgetting my friends who always besides me, those F3A members who help me a lot in the study. i love them so much uri chinggu ya. All the lectures in UiTM Machang, thank you for your patience, times, advice, knowledge, and support to us.   

p/s: Lepas keluar dewan, semua orang dah entah kemana.. haha.. semua sibuk dengan family. yang jumpa kebetulan je sempat ambik gambar.. keke.. F3A, kita jumpa di wedding moknis la deh..

 















13th Mei 2015,
 UiTM Shah Alam, Dewan DATC





Saturday, July 11, 2015

Pre of G-day!

Assalamualaikum dan selamat berpuasa..

Alhamdulillah, tamat sudah degree dalam bidang pengurusan sistem pejabat (OS).  Kenangan di Machang tidak akan dilupakan, walaupun dekat dengan rumah je machang-pasir puteh, tapi aku jarang juga balik sebab assignment banyak.. haha. Tapi aku suka duduk di sana sebab kos sara hidup rendah. hihi.  Nak makan ape2 pon senang dan murah! Okey balik pada topik kita, untuk degree aku convo di Shah Alam.  Tak ada peluang lah nak convo di Machang.

13hb majlis konvokesyen dan jubah perlu ambil seminggu sebelum majlis, then dalam 5 or 6hb pergilah ambil jubah di dewan DATC UiTM Shah Alam. Sempat lah ambik gambar konon2 untuk pre-convo.. tapi dalam banyak2 gambar tu satu je aku upload di instagram! haha. 

Follow my IG: Farizapasuzi.

Sayang pada bunga, bunga akan layu...

Antara classmates yang jumpa masa ambik jubah.. Geng Ganung..hehe
(yan sorang je sesat dr klate) *yan- tudung biru.

Selesai sesi ambil jubah konvo

Tq alawoo, you always be there for me.. XoXo








Ps: Credit to Ally for captured these beautiful pictures. Really appreciated and love it! Thanks a lot.


Friday, July 10, 2015

Hatyai 2015

Assalamualaikum and still Happy Ramadhan Al-Mubarak guys!

Ke-esokan hari lepas aku balik dari Shah Alam, masih penat dan penat.. Family trip to Hatyai Thailand.  Well, who can resists to have vacation even tough during the Ramadhan days. hihi.  Kami pergi ber'empat : Parents (Pa&Ma), Siti and me.  Kali ni ke Hatyai kami pergi dengan kereta, kalau dulu sewa van, dah tahu jalan kan pergi sendiri lagi senang tak ada peraturan masa and nak pergi mana2 pon senang sendiri. Alhamdulillah segalanya dipermudahkan oleh Allah. Masuk melalui boarder Malaysia - Thailand di Rantau Panjang terus ke Hatyai.. alah senang saja sebab ada signboard dwi-bahasa (Thai- Bi).  On the day balik pula, kami gerak dari Hatyai- Yala - Patani - Sungai Golok- Kelantan.  dari situ aku tengok perubahan dari aspek kehidupan kemasyarakatan mereka.

Di Hatyai, dari sudut pandangan aku, orang muslim ramai dan kebanyakan mereka berniaga.  walaupun berniaga secara kecil-kecilan tapi perniagaan mereka tetap success.  Sebab demand terhadap makanan muslim sangat lah tinggi.  Of course lah kita as a muslim akan pergi ke tempat yang ada logo halal kan.. sebab tu tak ade masalah nk cari makan kat Hatyai sebab ramai muslim.

Di Yala & Patani, pertama kali seumur hidup sampai di Yala & Patani.  Sebelum ni hanya dengar dari mulut orang je.. cakap yala & patani ni kene bom, dikawal ketat.. ye, memang betul.  setiap jalan dari sungai golok ke Hatyai memang ada sekatan askar thai.  Tapi aku tengok suasana di yala & patani sangat meriah dan ramai orang! mejoriti orang muslim. and aku jatuh cinta dengan yala & patani sebab makanan yang sangat banyak.  (mungkin sebab puasa sebab tu suka dengan suasana di Yala&Patani).  Tak ade bezanya orang di sana dengan orang Malaysia, cara pemakaian mereka sangat sama dengan kita.. pakai jubah, dress, tudung act..(tak ada gambar di patani dan yala, hihii)

 Muka excited nk g hatyai. haha. 

Muka tunggu nak buka puasa.
air Tea Ais dia superb! sangat sangat sedap.

Asam Pedas dan Tomyam.
Ya Allah sedap nya rezeki buka puasa. 
Alhamdulillah.
Kedai biasa2 je tapi masakan dia memang superb! 
Kedai tanpa nama.

Dessert for iftar

Selepas berbuka puasa kita jalan2 di Lee Garden Plaza pula. 
Shopping mall banyak ke kat situ, tapi kita nk focus pada pasar malam..

Antara makanan yang dijual di Lee Garden Plaza.
Lee Garden ni macam pasar malam, tapi setiap hari buka.. pelancong pon ramai.

Semestinya, datang ke Thailand tak sah kalo x beli pulut manga. 
beli untuk makan sahur 
my faberettt... yummy!

pong pongg.. 
Beri laluan gajah nak jalan2 di Lee Garden  juga.


Indra Hotel. 
aku bagi 2 setengah bintang.

Jalan di bandar Hatyai kebiasaannya sangat lah sibuk. 
Jadi kita naik Tuktuk sajalah. Senang nak g mana2.

Central Festival mall.
tempat tumpuan pelancong untuk bershopping.

Banyak bende2 creative dalam mall ni. 
I loikee..

Now, we at Klonghae Floating Market.

Dulu x sempat nak jalan2 sangat sebab hujan, 
sekarang alhamdulillah.. sempat berbuka puasa kat floating market.

Beli sotong rebus.
Kebanyakkan pejual kat sini muslim. 

Berbuka puasa di Hatyai, Floating Market.

Kemudian, kami cuba Laksa Siam.
Nampak biasa saja Laksa dia.. bila cuba.. Sedap!!

Makan lagiiii

Selepas makan laksa siam, kita jalan2 di Lee Garden lagi.
Dekat je dengan Hotel..
makan lagii.. haha

Dalam pejalanan balik, sempat lah singgah jumpe mermaid di Songkla.


Dalam first trip ke Hatyai dulu, sempat bergambar dengan ekor Naga saja. 
Sekarang bergambar dengan kepala Naga pula.
Tempat Naga dengan Mermaid dekat saja.. no worries.

That's it, thank you !