Wednesday, November 19, 2014

CT Graduation's day

Assalamualaikum..
fuhhh.. lepas update entry pasal korea terus sunyi sepi blog ni. Itu pon separuh episode Hello South Korea tak sempat nak update. T.T  

Harini curi masa skit nak update pasai akak punya G-Day!


~ Tahniah sis on your Graduation Day ~

i knew that i'm a little bit annoying sister (Haha) 
you are my best sister ever
no one can replace you
i always wanna kiss and hug you
i always wanna kick you
sometimes we argue about small thing
you are popular among our family because of too much spend the time on sleep ZzZzz

but i love you so much!!


~ My big family ~
(except my father missing somewhere!)
.
.
.
im so jealous with you siti, all our family members are gathering here to celebrate on your G-Day
.
.
.
Thank you
-End-




Saturday, August 30, 2014

Hello south korea: Jeju island

Dari Incheon International Airport, kami terbang pula ke Jeju island dengan Jeju Air. 


Lee min-ho sebagai duta Jeju Air. 

view from the sky :p
welcome to Jeju Island




Kat depan Jeju International airport, keluar gate 5, dah tersedia taxi untuk anda.


Arrived at our Disember Hotel
i give 5 stars for this hotel. 
The receptionist is very friendly and kind.
thank you ahjussi for your kindness :)

Accommodation is very comfortable
and the price is very affordable.


tak nak buang masa duk dalam bilik saja, so jom la kita jalan sekeliling perumahan disini.
Peta jangan lupa.. Bende penting bagi backpackers. 


Ke esokan harinya, kami check-out dari desember hotel.
ikutkan plan asal kitorang nak sewa kereta saja di jeju, tapi bila pikir balik nak jimat masa baik sewa taxi tour sahaja. 
nak booking taxi tour, boleh bagitau sahaja kat receptionist, mereka yang akan uruskan taxi tour.

Introduce Mr. Lee as our tour guide.

MANJANGGUL LAVA TUBE
First destination is Manjanggul Lava Tube.

dalam ni sangat cantik! batu-batu dari letusan gunung berapi.


SEONGSAN ILCHULBONG

wajib datang sini! 
tempat yang sangat cantik!!!!

kalau tengok dengan mata sendiri memang takjub la,
and for your information kat sini ada banyak sotong sekurita :)
and for sure i love sotong sekuritaa.. yummy..





Allahu akhbar,
indahnya ciptaan-MU ya Allah. :)



Okey, lepas penat jalan di ilchulbong tadi, mr.Lee bawa kitorang pergi makan.
Alhamdulillah, dia tahu yang kitorang as muslim x boleh nak makan dan minum alkohol,
so, dia dah survey kedai yang boleh kitorang makan.
tapi kedai seafood semestinya boleh sahaja makan asalkan tak ada ayam, daging dan pork.


it's very delicious. and i love seafood!!




one of my fav food at jeju, kimchi pancake.


SEOPJIKOJI
 (Filming spot 'All-In)

Lepas makan, perut pon dah kenyang, kitorang teruskan perjalanan ke destinasi yang seterusnya iaitu seopjikoji. Tempat penggambaran drama All-In.

 Candy House.

 Macam biasa sebelum kitorang start jalan lebih jauh,
Mr.Lee akan ambil gambar kitorang berempat. haha.




 pada kepercayaan mereka, semakin tinggi bina batu, permintaan akan tertunai.
Haaa, betul kahh?

Sebenarnya kitorang nak jalan sampai ke light house.
tapi kesuntukan masa sampai sini je kami boleh jalan T_T

SEONGEUP FOLK VILLAGE

Next destination is seongeup folk village. Replika rumah lama orang korea zaman dulu.
 Penggambaran cerita "Jewels In The Palace" kat sini la.


Batu yang dijadikan sebagai pagar ni, tidak menggunakan sebarang simen nak lekat or nak kukuh kan kedudukan batu-batu ni. Just letak macam tu saje. risau jugak tertolak or tersepak ke pagar ni terus roboh. haha..

 disini mereka menghasilkan ubat ubatan secara tradisional.
sesi taklimat la kot.. nak promote diorang punya ubat-ubatan tradisional.



TRICK ART MUSEUM

Last destination is Trick art museum. 
Jarak dari seongeup folk village lebih kurang 20 minit sahaja. 
Running Man pernah shoot kat sini. haha
fokus kami kalau boleh nak pergi semua tempat running man pernah shooting. hahaha. :) 
Bayaran masuk lebih kurang 8,000 won




Friday, August 29, 2014

Hello south korea: Namdaemun Market and Itaewon

Namdaemun Market
Sebelum ke Itaewon, kita singgah di Namdaemun Market. kat sini barang-barang souvenir lebih murah berbanding Market lain. Seronok shopping kat sini. Macam-macam ada... 


I tell you, this bread is very delicious! roti bakar inti cinnamon.
wajib cuba..


Mula-mula kami teragak-agak juga nak beli di market ni, so kami just look around saja. Tapi at the same time, tourist information ada di sekitar and we ask if the food is halal. 
ape lagi, terus la dia tanya makcik ni ape bahan kerepek. 
kerepek ni 100% natural ingredients.

Ada kerepek perisa cili, lotus, ubi, etc...

3 t-shirt 10,000 won, 
kedai dia bukan kat tengah2 tapi kat dekat2 hujung jalan keluar.
yang pasti tauke dia boleh cakap melayu. 



Itaewon
Hari ke-4, dari shinchon kami pergi ke Itaewon, kat sana lebih ramai orang muslim. Kat itaweon bukan lah satu masalah dalam segi cari makan sebab kat sana sangat banyak kedai halal. Pilih je nak makan apa, semuanya ada dan yang pasti HALAL. Nasi lemak Malaysia pon ada tau.

Di Murree Muslim Food.
Makanan of course lah ala-ala korea.






 Kami sempat solat zohor dan asar di Masjid Itaewon.
salah satu tarikan di Itaewon.
Allahu Akhbar....
wajib datang. :)

 Manjoo Hana
lebih kurang Bahulu saje, cuma ada inti kastad.

 Churros... i love this churros.
semestinya sedap! dan harga pon not bad. haha
untuk satu batang churros (8 @ 10, 000 won)

Lotte Ria, 
boleh makan yang Shrimp wild burger sahaja tauuu.. 
Burger ayam dan daging tak boleh makan, 

my most fav ever di Lotte Ria.
Mango sherbet 
sedap nyaa.. sape2 yang pergi korea tolong belikan ini untuk saya T_T