Wednesday, August 27, 2014

Hello south korea: Day 3

Hari ketiga kami pergi ke Bukchon Hanok Village.
(Anguk Station, Exit 2, straight 300m to arrive at)

BUKCHON HANOK VILLAGE

 Kat sini lebih kepada rumah tradisional, ukiran lama yang masih kekal hingga harini.
Tempat ni pon banyak dijadikan tempat penggambaran.

 Secondary school.


 Souvenirs











My fav ice cream puruguna. 









Orang yang pakai baju merah ni macam kaunter information bergerak.
kat mana-mana pon ada, nak tahu jalan kemana boleh la tanya. 





THE NATIONAL FOLK MUSEUM OF KOREA

Dari Hanok Village kita boleh jalan kaki saje ke sini.







Gyeongbokgung Palace

dari National Folk Museum of Korea, kita jalan kaki saja ke gyeongbokgung palace.
lebih kurang dlm 10 minit saja berjalan kaki. 




pada hari-hari tertentu, akan diadakan show untuk pertukaran pegawai diraja. 
(macam pertukaran waktu shift kerja la)

panas ceng-ceng waktu ni. fuhhhh..


kita boleh cuba pakai baju pegawai diraja.
tiada bayaran dikenakan. FREE!




at City Hall.
Alhamdulillah, kami tak tahu dah berapa lama "Save Palestine" ni berdiri kat sini, 
tapi bersyukur sangat ada juga orang kat sini care and support palestine as we do in our country :)
#Pray for Palestine and Gaza





KING SEJONG MUSEUM







Running Man pernah shoot kat sini! 
saje je pergi tempat-tempat R.M pernah shoot, sebab memang minat tgk R.M and we also K.Drama's lover.


Cheonggyecheon Stream
(Gwanghwamun Station, Exit 5)


drama "Lie To Me" pernah shoot kat sini!!! i love that drama.. now im here :)






throw the coins, make a wish, ur wish will come....

Tuesday, August 26, 2014

Hello south korea: Day 2

Assalamualaikum w.b.t

Hari pertama, kami sempat pergi 2 tempat sahaja. Gongchan Rail Bike & Nami Island. sepatutnya boleh la pergi tempat lain lagi dah disebabkan aku yang asyik nak ambik gambar kat nami island makanya masa dihabiskan kat situ je dah lama haha. Seriously kat situ cantik sangat. Taknak balikkkkkkk...

RAIL PARK
Take subway to Gimyujeong Station for Gangchon Rail Bike.

Ready for our 1st day in korea.

 Tadi ada sorang pakcik ni, asyik tengok2 je kitorang then datang tempat kitorang tanya nak kemana. 
nak dijadikan cerita oppa baju hitam ni lalu sebelah kitorang, 
ape lagi, pakcik tu terus suruh oppa ni guide kitorang sampai ke destinasi. Haha.

kamsahamnida oppa, saranghae :*


Rail Park.
kat sini Running man pernah shoot. ada sesiapa ingat? 

Orang korea memang suka membaca, dalam korail pon sempat membaca sambil berdiri. 

Ini lah rail bike nya. tapi kitorang x naik pon.
untuk dua seater bike (25,000 won), untuk 4 seater bike (35,000 won)

 done here, next to Nami island.

NAMISEOM ISLAND
Dari Rail park, take subway to Gapyeong Station- take a taxi to Namiseom Island (8,000won)

Ramainya orang. Semuanya nak pergi nami island.

 Bangga kan siap ada flag Malaysia lagi kat atas bot ke Nami.

 Annyeong-ha seyo.




 Sawah Padi

 Rehat dulu. penat.

 Sebarang show, mereka adakan kat sini la.

 Rehat sambil menenangkan diri. 
kat depan sana ada sungai. 


 Tak payah pening2 nak solat kat mana, kat nami memang dah disediakan musolla untuk orang muslim.
Alhamdulillah, tak perlu la kita nak solat tepi jalan or tempat tersorot ye dak. :)



 hanya dengan buku dapat la dijadikan tiang bulat. opss, buku tiang bulat.

tempat dikhaskan untuk pelancong untuk rehat sambil baca buku

 see, kat pintu masuk pon dah ada perkataan Musolla.


Lepas dah puas jalan, mesti la laparrr.. laparr.. lapar.
kat nami juga ada disediakan satu kedai halal.



kitorang just tunjuk isyarat tangan je. dorang dah faham. (nasi goncang) (5,000 won)

 Ini pula, red bean sherbet. (parutan ais) (8,000 won)





 citer Winter sonata kat sini la.

couple bike.


 Femes flag M'sia kat sini, tapi kebanyakan orang mereka tak kenal pon M'sia.
yang mereka tahu, Indonesia, Spore, Thailand
paling best dorang guess kitorang dari Saudi Arabia! haha.

 Okey, datang ke Nami korang wajib cuba ice cream ni. 2@3 thousands won.
Sedap gila. Bashitta!! 

 Kitorang pergi musim summer, jadi tak ada lah saljinya.









 pusing 1 nami island (3,000 won)

 Summer kepada Autumn. 





 Banana Milk shake. 

 kat luar dari Nami island pon ada juga kedai halal, depan tempat letak kereta. Signboard HALAL dia besar, so jalan2 tu boleh la nampak kedai dia. sorry lupa nak ambik gmbar kedai.