Posts

SELAMAT HARI RAYA !

Selamat hari raya aidilfitri cikja ucapkan pada sahabat muka buku dan bloggers sekelian. Raya tahun sentiasa meriah dari tahun tahun yang lepas. Ye la keluarga pun semakin bertambah, anak buah semakin membesar so memang seronok la kalau nak sakat dorang. Haha. Tahun ni macam biasa cikja balik ke kampung 2 hari sebelum raya. Nak kemas rumah dan yang paling penting nak berbuka puasa bersama keluarga tercinta. Alhamdulillah sehari sebelum raya abang abang bersama keluarga mereka turut pulang awal sehari dua ke kampung halaman. Tahun ni giliran beraya di kelantan.. so, semua adik beradik ada beraya di kelantan. Dengan kehadiran anak- anak buah cikja 5 orang yang semakin membesar dan lasak memang semakin meriah la rumah.
Weyhhh.. teringat pulak cerita cikja balik ke kelantan aritu.. memang teringin sangat nak makan colek perut and paru-paru.. So, lepas family datang ambik kat airport kitorang terus pergi ke dataran kota bharu untuk menjamu selera.. ke esokkan hari nyaa cikja terkena cirit…

MOOD BALIK KAMPUNG

Raya dah nak dekat baju raya, kuih raya, bahan-bahan untuk buat ketupat rendang dah beli keee? Jangan beli nak dekat-dekat raya nanti memang tak terbeli sebab sesak dengan orang ramai. Cikja memang tak suka tempat crowd macam tu bukan ape nak jalan pun boleh tersisih bahu dan punggung kalau dengan perempuan boleh sabar lagi kalau dengan lelaki?? free free je sentuh. hehe.. Kalau boleh elak kita elak kan tapi kalau dah nak terkena tu nak buat macam mana.. lagi pun tempat crowd macam tu biasa nye tempat tumpuan orang ramai macam Jalan Tar, Pasar Malam, Jakel dan sebagainya. Kat situ harga boleh tahan murah kalau dibandingkan dengan yang jual kat mall kan.. lagi-lagi nak dekat raya ni. Haaa memang kaw kaw la seller bagi harga runtuhhhh... tapi cikja cepat pening la tempat macam tu..sebab tu awal-awal dah siap beli ape yang patut.. bahan mentah rasanya dah boleh start beli untuk stock raya kan.. hehee.. 
Haritu awal ramadhan buka puasa ade pergi Jakel shah alam, konon nak survey baju ray…

MARHABAN YA RAMADHAN

Image
Assalamualaikum..

Alhamdulillah masih diberi peluang dan kekuatan untuk berjumpa dengan ramadhan pada tahun ini. Hari ke10 kita berpuasa dan semakin mengira hari sambil meningkatkan amal kita. Insya'Allah harap amalan kita diterima oleh Allah s.w.t. 
Cikja sekarang tengah practice bila berbuka puasa akan cuba untuk berhenti sebelum kenyang. Maksudnya makan sedang-sedang saja la. hehe. Sahur pulak makan 3 atau 4 keping roti, kurma dan air kosong 2 gelas. Alhamdulillah bertahan hingga ke buka puasa.. biar pun tengah kerja tetap rasa kenyang. hehe. Tengok chedet makan alahaii ciput je nasi dia makan.. tapi lebih kan makan protein dan khasiat yang lain..
Harap dapat diberi peluang untuk berbuka puasa bersama family tercinta. Tak sabarnya nak balik kampungggg... 
Kepada kawan-kawan cikja.. cikja ucapkan selamat berpuasa dan semoga kita akan terus positif dalam menjalani ibadah puasa.

SELAMAT MENGUNDI PRU-14

Image
Assalamualaikum and Happy polling day !


Kepada semua warganegara Malaysia, sila tunaikan tanggungjawab untuk menentukan nasib negara kita. Parti yang berlainan bukan bermaksud untuk bermusuhan tetapi saling support antara satu sama lain. Semoga kita semua dapat memilih calon yang selayaknya untuk rakyat malaysia. #inikalilah !

Resepi kari ayam bujang by Cikja

Image
Good day everyone!
Saja nak share harini cikja masak kari ayam. Haha.. Yer, I tahu orang lain dah lama pandai masak kari ayam tu. Hahaha.. Kalau balik kampung mesti akan mintak mama cikja masak kari ayam. Sebab leftover kari ayam kita boleh cicah dengan roti kannn..Bab kari kureng sikit makan kat kedai.. Lebih sedap masak sendiri terutama air tangan my Mama.. Emmm sedapnya. 


Sekian lama tak makan kari ayam, tetiba harini nak masak kari ayam. Tadaaa jadi lah kari ayam cikja yang paling senang dan simple. *Gambar dari google.. I punya kari ayam tak sempat nak ambik gambar. Masak orang bujang main agak-agak je la sukatan dia. Tapi rasa mesti la sedap. Kalau tak sedap tak de la post kat sini. Heee..Resepi ambil dari FB dan cikja ade modified sikit ikut cita rasa tekak.. 
Bahan 1: Ayam 1/2 bahagian 1 santan kotak kecik  Serbuk kari Agra- 3 sudu besar Kentang - 3 biji  Air 
*Bahan 2:
Minyak masak (2 sudu besar) 1 Biji lawang  1Cengkih,  1 Kulit kayu manis 1 Pelaga 4 cili padi merah bawang …

Focussss...

Image

Majlis Back-to-Back

Majlis selama 4 hari berturut-turut juga diraikan secara sederhana dan gembira. Pada tarikh 17.3.2018 (Sabtu) Mokyah juga selamat diijab kabulkan dengan pasangan cinta hatinya iaitu Abd Hakim. Keesokan harinya 18.3.2018 (Ahad) majlis belah perempuan di Tok Aman Bali Beach Resort telah berlangsung dengan gemilang dan jayanya. Pada 19.3.2018 (Isnin) diadakan pula majlis makan tengahari yang istimewa. Majlis ini diadakan secara sederhana dan meraikan kehadiran tetamu dari Perak. Pada masa yang sama, meraikan saudara mara yang jauh diperantauan pulang ke kelantan. Nasi kerabu tradisi kelantan, laksam, Lompat tikam, tapai dll dihidangkan untuk menjamu tetamu yang hadir. Alhamdulillah semua puji masakan kak ani temila.. memang sedappp!! makan sekali memang tak puas. hehe. Pada 20.3.2018 majlis hantar menantu pula diadakan di Machang. 

Semua majlis back to back.. penat? memang sangat penat tetapi melihat dengan jayanya majlis berlangsung memberi kelegaan di hati ini. Dikesempatan ini juga ka…